Så här anlägger och sköter du din blomsteräng

När skall du så?

Fleråriga blommor: Du kan så fleråriga blomsterängar från vår till höst. Du får dock det bästa resultatet genom att så på sensommaren, när jorden är varm och fuktig. Om du sår på sensommaren, är det blommornas/örternas naturliga rytm. Vissa arter kommer därför att gro omedelbart, medan andra kommer att gro följande vår efter att vinterkylan har lyft groningsvilan.

Ettåriga sommarblommor: Du kan så ettåriga sommarblommor från vår till  början av sommaren. Sprid 2-2,5 kg trädgårdsgödsel  per 100 m2 samtidigt som sådd (gäller endast ettårgia sommarblommor). 
 

Vilken blomblandning att välja? Hitta din favorit här.
 

Hur gör man?

  1. Gräv ytan kratta sedan ytan tills den är jämn. Kratta gärna ytan flera gånger för minska mängden ogräsfrön som finns i ytan.
  2. Ta bort oönskad vegetation.
  3. Så blomsterfröna.
  4. Kratta ytan lätt.

Hur sköter du om din fleråriga blomsteräng?

Obs: gäller endast fleråriga blommor.

Trivs bäst i näringsfattig jord. Därför bör fleråriga blomsterängar aldrig gödslas.

Efter blomningen ska blomsterängen skäras ner till en höjd av ca 10 cm (senast tidig vår). Efter att klippet har torkat och fröna har ströts bort måste klippet tas bort, annars fungerar det som näring och förhindrar solljuset nå de groende fröerna.

Gräs i blomsterängen?

Om du vill ha gräs i din blomsteräng, använd vanlig gräsmattefrö blandningar. De är framtagna för att ge en tät gräsmatta. Det innebär att de inte kommer finnas plats för blomsterfröna att växa.