Snabb och jämn etablering är en förutsättning för att nysådd gräsmatta etablerar sig bra. Därför är det viktigt, att man sår vid de bästa förutsättningar.
Förutsättningar för sådd är bra när jorden är varm men inte för varm och en hög luftfuktighet. Det är det oftast vår och höst.
En tumregel är att så snart anemonerna blommar, är jorden tillräckligt varm för att du kan så. Glöm inte att gödsla samtidigt att du sår, detta ger gräsfröerna näring med det samma.
Hur skall jag klippa min gräsmatta?
Vägen till en tät, vacker gräsmatta är en riktigt klippning från vår till höst.
Vid årets första och sista klippning skall du inte klippa gräset kortare än 4 cm. Mitt på sommaren bör du sätta klipphöjden ned till 3 cm. Gräsmattan skall klippas, vid behov dvs att gräset är för långt.
Skall gräsklippet samlas upp?
Om gräsmattan klipps regelmässigt, finns det ingen anledning till att samla upp gräsklippet. Tvärtemot. Gräsklippet är fullt med näringsämne, som är bra att ge tillbaks till jorden.
Låt det bara ligga så gör naturen arbetet.
Om gräset däremot blir mycket långt, är det bra att samla upp gräsklippet, annars kan det lägga sig som filt och blockera ljus och luft kommer ner till gräsrötterna.
Om du samlar upp allt gräsklipp, måste du kompensera detta med gödsling dvs gödsla en extra gång under säsongen.
När skall gräsmattan gödslas?
Gräsmattan skall gödsas tre gånger om året – bättre lite och ofta än det motsatta. Gödsla på våren, när gräset har börjat växa, en gång mitt på sommaren, sista gången 3 veckor före sista klippningen.
Dosering
Det finns många olika gödselmedel på marknaden. Använd ett gödselmedel där det anges på förpackningen att gödslet är avsett för gräsmattor. Läs bruksanvisningen noga och dosera enligt anvisningarna. Gödsla inte för mycket då det kan ge brännskador. Läs mer om Turline gödselmedel här.
Om gräsmattan trots alla ansträngningar inte trivs, kan förklaring vara obalans i jorden näringsinnehåll.
För att få besked om jorden har en obalans och kanske fel pH värde kan man göra en jordanalys.
Mossa trivs vid fuktita förhållande, skugga och då det är näringsfattigt. Gräs trivs vid motsatta föutsättningar!
Är det mossa i gräsmattan är det ett säkert tecken att växt förutsättningar inte de optimala för gräset.
Du kan bli av med mossan, men om du inte samtidigt förbättrar växtförutsättningara för gräsplantorna på bekostnad av mossan, kan du vara helt säker på att mossan kommer tillbaks.
Var kommer allt ogräs ifrån?
Ogräs i gräsmattan är tecken på icke optimala växtförutsättningar.
En tät, stark gräsmatta är mindre plågad av ogräs, för att ogräsplatorna har svårt att etablera sig. Gräsplantorna är då starkast att konkurrera om ljus, vatten och näring.
När du gödslar din gräsmatta, stärker du gräset på bekostnad av ogräsplantorna, därför är en optimal gödsling en del av kampen mot ogräset.
När ogräset har etablerat sig i gräsmattan finns det bara två sätt att få en ogräsfri gräsmatta. Antingen får du mekaniskt ta bort ogräset eller en gräsmatta som motstår angrepp av ogräs och mossa.
Hur blir jag av med mossan i gräsmattan?
Mossa finns i de flesta gräsmattor – det är mjukt och skönt att gå på med bara fötter, men hör inte hemma i en gräsmatta som skall tåla slitage och barns lekar.
Du kan bli kvitt mossan, om du använder Turfline MossOff, världens ända kemikalie fria mossmedel.
MossOff består av plantoljor och förtjockningsmedel och används på mossa i gräsmattan.
När du sprutar MossOff på mossan och medlet torkat upp bildas en osynlig nedbrytbar mikro coatning, som förhindrar mossan att absorbera fukt och näring. Därför dör mossan efter en tid.
Den döda mossan räfsas upp och tages bort. Efterså gräsmattan med Turfline® gräsfrö. Glöm inte gödsla så att både nya och gamla gräsplantor får näring och förnyad styrka.
Varför skall man efterså gräsmattan?
Om man eftersår gräsmattan årligen förnyar och föryngrar du din gräsmatta, den kommer då alltid vara tät och frodig. Utöver att gräsmattan ser frisk, grön och slitstark klarar den kampen mot ogräset och mossan. En tät gräsmatta ger ingen plats för ogräset.
Så eftersår du
Först klipper du gräsmattan kort och river den grundligt med en gräsmatterivare, allt löst material tas bort. En vertikalskärare ger bäst resultat.
Sprid därefter ut gräsfröet som är speciellt framtaget för eftersådd. Turfline Mossfri är en fröblandning speciellt lämpligt för eftersådd, därför gräsfröen etablerar sig bra mellan de existerande gräsplantorna. Läs här hur du eftersår.
Skall gräsmattan vattnas?
Det är ytterst sällan, det är nödvändigt att vattna gräsmattan.
Den kan komma att se mycket torr och brun ut i torkperioder, men så snart en skur, blir den grön och frisk igen. Om man börjar att vattna, är det svårt att sluta, gräsplantorna vänjer sig att finna vatten i de översta jordlagret. Om man inte vattnar söker sig rötterna djupare för att finna vatten och det stärker gräsmattan så blir den bättra rustad för torkperioder.
Om du vattna gräsmattan, är det viktigt att vattna grundligt med långa mellanrum, i stället för motsatsen. Det gör mer skada är nytta. Vattna företrädesvis på kvällen, det minskar avdunstningen eller då det ändå kommer en lättare regn, då blir gräsmattan ordentligt genomvattnad.
Vad är det för fel på min gräsmatta?
Snömögel
Ser din gräsmatta ut så här, är den angripen av snömögel. Snömögel är en

grässjukdom orsakat av en svamp med det vetenskapliga namnet, Microdichium nivale.
Svampen är en speciellt egenskap, den kan växa vid temperaturer ner till minus 6 grader. Vid 0 grader C trivs den som bäst. Den kan skada gräset väsentligt. Oftast vissnar gräset på stora områden, i bland angrips hela gräsmattan.
Du får en grön gräsmatta igen genom att vertikalskära gräsmattan, när gräsmattan börjar växa dvs när du klippt den några gånger.
Därefter skall du efterså och gödsla gräsmattan.
Häxringar
Häxringar är en cikelformade färgförändringar i gräsmattan. De uppstår, för det växer svamp i gräsmattan. När svampens underjordiska delar nedbryts, friger de näring till gräset, det blir mörkgrönt och kraftigt på insidan av ringen. I själva ringen växer svamparna och förbrukar allt vatten och näring, som finns tillgängligt, så gräsplantorna i ringen dör.
Varje år växer svampen längre bort från cirkelns centrum för att finna ny näring. Med tiden växer häxringen ut från gräsmattan, men innan dess finns är inget annat att göra än finna sig händelseförloppet.
Om gräsmattan täcks med vissna blad på hösten, är det en bra idé att samla upp bladen. Der uppstår lätt skador på gräsmattan, när bladen bryts ner och under tiden stänger för ljus och luft till gräsmattan.
Om du krattar gräsmattan ordentligt med en gräsrivare innan vintern, får du bort mossa och annat kan skapa ett lager mellan gräsplantorna. Det ger också förnyad energi till gräsmattan, då gräsplantorna får ljus och luft.
Man kan gärna gå på gräsmattan på vintern, men gräsmattan trivs bäst om slitaget begränsas så mycket som möjligt. Speciellt under fuktiga perioder med blidväder och perioder med rimfrost och barfrost då kan man förosaka att den blöta och mjuka jorden trycks samman när man går på gräsmattan.